Založ si blog

Triviálnosti vedúce k nenávisti a bigotnosti

Farba pleti alebo patričnosť k určitému národu nemusia byť vždy zdrojom nenávisti alebo bigotnosti. Vedci ani výskumníci ešte stále nemôžu dať definitívne odpovede.

Už keď sa skupina ľudí alebo i detí rozdelí do dvoch táborov, povedzme podľa farby očí, to je dostačujúce na to, aby vzniklo súperenie a dokonca sa vyvinula nenávisť.

V skutočnosti i také triviálne veci, ako je patričnosť k rozličným športovým klubom dávajú podnet k nenávistným prejavom nevraživosti a bitkám, a dnes sú celosvetové.

Niektorí vedci teorizujú, že agresivita človeka je biologická, čiže nízka hladina sérotonínu v mozgu, iní argumentujú, žo to majú ľudia v génoch a je dedičná.

Ďalší výskumníci pozorujú, že vlastnosti ako rôzne predsudky, nenávisti a agresivita sú dôsledkom vzdelania, či jeho neprítomnosti a preto podľa nich bigotnosť je naučená.

Ale ak je naučená, potom určite musí existovať spôsob odnaučenia sa nenávidieť ľudí.

Radšej 5 slov mysľou ako 10 000 jazykom

26.09.2015

Túto podnecujúcu myšlienku vyjadril apoštol Pavol, keď pod inšpiráciou napísal svojim kresťanským spolubratom v meste Korint v liste 1. Korinťanom 14:1: „No aj tak by som v zbore radšej povedal päť slov svojou mysľou, aby som aj iných poučil slovami, ako desaťtisíc slov jazykom.“ Keď apoštol Pavol hovoril o zázračných daroch svätého ducha, ktoré sa [...]

Ako vznikla legenda o Atlantíde

24.06.2014

Klasické grécke zápisy obsahujú báj alebo legendu o stratenom kontinente, ostrove alebo meste Atlantída, známy ako ostrov Santorin alebo Thíra v Egejskom mori. Je možné, že táto legenda vznikla v Egypte, ale neskôr sa objavila v stredovekých tradíciách arabských zemepiscov. V rokoch 1966 a 1967 vykopávky odhalili bohaté kráľovské minoské mesto pochované pod sopečnými [...]

Ján Krstiteľ zachraňuje hladných v 21. storočí

19.06.2014

Aj keď prorok Ján Krstiteľ žil pred 2000 rokmi, svojim spôsobom života poukázal na praktické riešenie problému nedostatku potravy dnes v 21. storočí! Kľúčovými slovami Matúša, apoštola Ježiša Krista, sú pod inšpiráciou napísané slová v Biblii, ktoré poukazujú na riešenie svetového problému hladu: „Tento Ján mal odev z ťavej srsti a kožený opasok okolo [...]

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 76176x
Priemerná čítanosť článkov: 2059x

Autor blogu

Kategórie