Založ si blog

Ľudské zvyky sa neustále menia

Írsky historik William Lecky zhŕnul ľudskú vrtošivú povahu z hľadiska  zvykov a tradícií slovami: „Niet nijakého spôsobu správania sa, ktorý by nebol na inom mieste a čase odsudený alebo v inom mieste a čase považovaný za povinnosť.“

Pretože ľudská spoločnosť sa neustále mení, menia sa aj jej zvyky a tradície, ktoré boli často hlboko ovplyvnené náboženstvom. Väčšina z nich vznikla zo starovekých povier a cirkevných pomýlených myšlienok. Spomeňme si niektoré z nich.

Kytice kvetov pozostalým podľa určitých antropológov sa dávali ako obete mŕtvym, aby nechodili strašiť živých. Modrá farba spájaná s chlapčekami údajne odstrašovala démonov. Maskara na oči ochraňovala pred uhrančivým alebo škodlivým pohľadom.

Červený rúž na pery odraďoval démonov, aby nevstúpili do úst ženy a aby sa jej nezmocnili. Alebo dokonca aj niečo tak neškodné ako zakryť si ústa pri zívaní vzniklo z predstavy, že duša človeka by mu mohla uletieť.

Lenže s časom sa také súvislosti s náboženstvom zabudli alebo stratili a preto dnes už nemajú skoro žiadny význam z náboženského hľadiska, napriek tomu, že sa stále uplatňujú alebo boli nahradené inými, novými. 

Radšej 5 slov mysľou ako 10 000 jazykom

26.09.2015

Túto podnecujúcu myšlienku vyjadril apoštol Pavol, keď pod inšpiráciou napísal svojim kresťanským spolubratom v meste Korint v liste 1. Korinťanom 14:1: „No aj tak by som v zbore radšej povedal päť slov svojou mysľou, aby som aj iných poučil slovami, ako desaťtisíc slov jazykom.“ Keď apoštol Pavol hovoril o zázračných daroch svätého ducha, ktoré sa [...]

Ako vznikla legenda o Atlantíde

24.06.2014

Klasické grécke zápisy obsahujú báj alebo legendu o stratenom kontinente, ostrove alebo meste Atlantída, známy ako ostrov Santorin alebo Thíra v Egejskom mori. Je možné, že táto legenda vznikla v Egypte, ale neskôr sa objavila v stredovekých tradíciách arabských zemepiscov. V rokoch 1966 a 1967 vykopávky odhalili bohaté kráľovské minoské mesto pochované pod sopečnými [...]

Ján Krstiteľ zachraňuje hladných v 21. storočí

19.06.2014

Aj keď prorok Ján Krstiteľ žil pred 2000 rokmi, svojim spôsobom života poukázal na praktické riešenie problému nedostatku potravy dnes v 21. storočí! Kľúčovými slovami Matúša, apoštola Ježiša Krista, sú pod inšpiráciou napísané slová v Biblii, ktoré poukazujú na riešenie svetového problému hladu: „Tento Ján mal odev z ťavej srsti a kožený opasok okolo [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 76141x
Priemerná čítanosť článkov: 2058x

Autor blogu

Kategórie