Prehnaná ambícia vedie k bolesti a smrti

18. júna 2014, srojas, Nezaradené

Slovník definuje ambíciu ako túžbu vyniknúť, uplatniť sa alebo ctižiadosť. Často je ale pomýlená so zdravým zápalom pre vznešený cieľ. Ilegálna ctižiadosť vedie k smrti.

Prvá osoba, ktorá podľahla ilegálnej ambícií bol Boží anjel, ktorý chcel pre seba to, čo mu nepatrilo, to jest uctievanie a byť rovný Všemohúcemu Bohu Stvoriteľovi.

Odvtedy používa nadmernú ambíciu ako pascu pre nedokonalé ľudstvo, vrátane členov národa, ktorý uctieva Zvrchovaného Vládcu celého vesmíru.

Jeden príklad je Abšalóm, syn kráľa Dávida. Písmo o ňom píše takto: ´A ukázalo sa, že žiaden muž v celom Izraeli nie je taký krásny ako Abšalóm´. (2.Sam.14:25)

Potom, čo zabil svojho nevlastného brata Ammóna, ktorý znásilnil jeho sestru Tamaru, strávil 3 roky s kráľovskou rodinou jeho asýrskeho strýka.

Taký pohanský ničivý ambiciózny vplyv spôsobil, že začal ambicióznu politickú kampaň proti svojmu vlastnému otcovi kráľovi Dávidovi!. Jeho smrť spôsobila veľa bolesti!

Také príkaldy ambície podnietili apoštola Pavla napísať: ´Preto moji milovaní, utekajte pred modlárstvom´ (1.Kor.10:14), ktoré zahŕňuje ambíciu, pokrytectvo a korupciu!