Slovenská kultúra bohatá na biblické výrazy

31. mája 2014, srojas, Nezaradené

Alebo Biblické výrazy používajúce sa denne

 V denno-dennom živote sa veľmi často stretávame so situáciou, ked ľudia používajú biblické výrazy, ktoré sú v Biblii použité duchovne, v obraznom zmysle.

 Tak napríklad vyhlásenie Jóba „násilia na mojich dlaniach niet“ (Job 16:17) môžeme počuť vo výraze „na svojich rukách má krv obetí“.

 Alebo výraz proroka Ezechiela „ako diamant, tvrdšie ako kremeň som urobil tvoje čelo“ (Ezechiel 3:9) počujeme v slovách „má hlavu tvrdú ako kámeň“.

 O srdci sa však v Biblii obrazne hovorí oveľa častejšie. Šalamún píše: „Nadovšetko, čo treba chrániť, chráň svoje srdce, lebo z neho sú zdroje života.“ (Príslovia 4:23).

 Podľa jednej študínej práce obrazné srdce predstavuje „celého vnútorného človeka“ a zahrňuje jeho túžby, myšlienky, povahu, postoje, schopnosti, pohnútky a ciele.

 A zasa Šalamún: „Syn môj, daj mi svoje srdce“ (Príslovia 23:26). Snaha podnietiť mladých, aby sa zverili rodičom s ťažkosťami, poprípade Bohu v modlitbe. 

 A preto tí, ktorí Bibliu kritizujú, základne kritizujú biblické tradície, na ktorej je kultúra Slovenska založená už viac ako 1200 rokov!

 Veľa sa očakávalo od učiteľov, ale dnes sa im dostáva iba veľmi málo pochvaly za ich námahu vo svojej snaživej práci. Disciplína medzi ľudmi, žiakmi a deťmi upadá!