Založ si blog

Turistika ničí životné prostredie

V knihe Introdukcia k turistike od autorov J. Lickorisha a L. Jenkinsa sa píše, že rozvoj turistiky spôsobuje ničenie životného prostredia.

Svetové turistické ikony ako egyptské pyramídy alebo indická Tádž Mahál sú ohrozené cestovným ruchom a v mnohých krajinách sa ničí vegetácia alebo sa bráni jej rastu.

Iné knihy píšu, že v Grenade sa turistami spotrebuje 7-krát viac vody a na Havajských ostrovoch 40% viac celkovej energie. Podobné prípady sa rýchlo množia.

Turistika tiež prispieva ku strate kultúrnej a spoločenskej identity a spôsobuje množenie protispoločenskej aktivity ako je kiminalita a prostitúcia, okrem iných!

Okrem toho turistika je umožnená len veľmi málo ľuďom z ekonomických dôvodov. Nie je ťažko si predstaviť dopad na životné prostredie s rastom cestovného ruchu celosvetovo!

Radšej 5 slov mysľou ako 10 000 jazykom

26.09.2015

Túto podnecujúcu myšlienku vyjadril apoštol Pavol, keď pod inšpiráciou napísal svojim kresťanským spolubratom v meste Korint v liste 1. Korinťanom 14:1: „No aj tak by som v zbore radšej povedal päť slov svojou mysľou, aby som aj iných poučil slovami, ako desaťtisíc slov jazykom.“ Keď apoštol Pavol hovoril o zázračných daroch svätého ducha, ktoré sa [...]

Ako vznikla legenda o Atlantíde

24.06.2014

Klasické grécke zápisy obsahujú báj alebo legendu o stratenom kontinente, ostrove alebo meste Atlantída, známy ako ostrov Santorin alebo Thíra v Egejskom mori. Je možné, že táto legenda vznikla v Egypte, ale neskôr sa objavila v stredovekých tradíciách arabských zemepiscov. V rokoch 1966 a 1967 vykopávky odhalili bohaté kráľovské minoské mesto pochované pod sopečnými [...]

Ján Krstiteľ zachraňuje hladných v 21. storočí

19.06.2014

Aj keď prorok Ján Krstiteľ žil pred 2000 rokmi, svojim spôsobom života poukázal na praktické riešenie problému nedostatku potravy dnes v 21. storočí! Kľúčovými slovami Matúša, apoštola Ježiša Krista, sú pod inšpiráciou napísané slová v Biblii, ktoré poukazujú na riešenie svetového problému hladu: „Tento Ján mal odev z ťavej srsti a kožený opasok okolo [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 76011x
Priemerná čítanosť článkov: 2054x

Autor blogu

Kategórie